Ea a condus Egiptul cu mult înaintea Cleopatrei. Iată de ce nu ai auzit nimic despre ea până acum!

Ce cunoștințe are omul modern despre Egiptul Antic? Cel mai probabil un set de informații universale: despre Faraoni, Piramide, Sfinx și desigur Cleopatra…

Într-adevăr, Cleopatra este cunoscută ca fiind una dintre cele mai magnifice împărătese, nu doar din perioada sa, ci din istoria omenirii. Însă Egiptul Antic a mai fost condus de o femeie – faraon, care nu era inferioară Cleopatrei, chiar în unele cazuri a fost superioară.

Aceasta a fost Hatshepsut, ea a domnit din 1479 până în 1458 î.e.n. Majoritatea oamenilor de știință o consideră cea mai puternică femeie – faraon. Cu toate astea, chiar egiptenii înșiși au încercat sub orice formă să-i șteargă numele din istoria lor.
În acele timpuri era permis și acceptat doar un bărbat în scaunul Faraonului. Așa a fost să fie că soțul lui Hatshepsut a murit prea repede, încât tânărul moștenitor nu putea urca la tron. Deoarece Tutmes al III-lea avea doar 12 ani, era prea mic pentru a conduce un Imperiu.
În acest caz Hatshepsut a preluat puterea în mâinile sale. Se considera că urcarea ei pe tron a fost binecuvântată de însuși zeul Amon. Astfel ea s-a văzut nevoită să poarte haine bărbătești și barbă improvizată. Întărindu-și puterea, cu timpul, conducătoarea a renunțat încet la acestă tradiție.
În perioada domniei acestei femei, Egiptul a cunoscut o dezvoltare economică splendidă. În special domeniul construcției. Mai mult decât Hatshepsut a construit doar Ramses II. În aceeași perioadă Egiptul a dezvoltat o flotă puternică, care a fost în stare să întrețină relații comerciale cu multe țări vecine.
Hatshepsut a fost în stare să se evidențieze și în funcția de conducător al armatei. Ea a condus campanii agresive, în urma cărora au fost cucerite Peninsula Sinai, Sudul Siriei și Palestina.
Iată că peste câțiva ani de la moartea lui Hatshepsut, urmașii ei au început să elimine insistent orice mențiune despre existența și domnia acestei mărețe femei. Statuile ei au fost distruse fără milă, numele ei a fost șters din lista oficială a faraonilor din templele Egiptului. Se consideră ca toate aceste nelegiuiri au fost făcute la inițiativa lui Tutmes al III-lea, care în acest mod s-a răzbunat pe mama sa vitregă…
Mereu Egiptul Antic a fost cuprins de astfel de intrigi. Cu toate astea, nu au reușit să șteargă definitiv memoria acestui Faraon deosebit. Oamenii de știință au făcut tot posibilul, până acum, să-i restabilească onoarea lui Hatshepsut în rândul Faraonilor Egiptului Antic.

Arată-le și prietenilor tăi ce ai aflat interesant!

 

Autor text: Perfect Media

Add Comment