September 24, 2023

afeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume, consumată de milioane de oameni zilnic. Dar știați că această băutură a trecut prin perioade în care a fost interzisă? În acest articol, vom explora de ce și unde cafeaua a fost interzisă de trei ori în istorie.

Ce veți învăța

Vom detalia circumstanțele care au condus la interzicerea cafelei și vă vom oferi câteva fapte uimitoare legate de istoria acestei băuturi adorate.

Motivele și contextul istoric al interdicțiilor

Prima interdicție: Mecca, secolul al XVI-lea

Prima interdicție asupra cafelei a avut loc în Mecca, în secolul al XVI-lea. Clericii musulmani au considerat cafeaua “haram”, sau interzisă, din cauza efectelor ei stimulante. Ei credeau că băutura ar putea provoca comportament imoral și agitație, și astfel a fost scoasă din locurile de cult și interzisă pentru consum public.

Fapte uimitoare

  • Deși a fost interzisă, cafeaua a continuat să fie consumată în secret, ceea ce a dus la deschiderea primelor cafenele clandestine.
  • Interdicția a fost ridicată ulterior când s-a constatat că beneficiile cafelei depășeau riscurile percepute inițial.

A doua interdicție: Anglia, secolul al XVII-lea

În anul 1675, regele Carol al II-lea al Angliei a interzis cafenelele și, prin urmare, și cafeaua. Motivul? Se credea că în cafenele se discută și se planifică acțiuni împotriva Coroanei. Mai mult, cafeaua era considerată “nepotrivită” pentru sănătate.

Fapte uimitoare

  • Această interdicție nu a durat mult, fiind ridicată după numai 11 zile.
  • Cafeaua a început să fie asociată cu ideea de “spațiu al libertății de exprimare” tocmai din aceste cafenele.

A treia interdicție: Prusia, secolul al XVIII-lea

În Prusia secolului al XVIII-lea, regele Frederick cel Mare a interzis cafeaua pentru a proteja industria berii. El a considerat cafeaua ca o amenințare la adresa economiei naționale și a moralului public.

Fapte uimitoare

  • Pentru a evita consumul de cafea, au fost instituite “poliții ale cafelei” care inspectau orașele.
  • Cu timpul, populația a început să cultive cafea în secret în propriile grădini.

Încheiere

Recapitulare

Istoria cafelei este una fascinantă și plină de momente în care a fost văzută fie ca o amenințare, fie ca un simbol al libertății și inovației. Am explorat trei momente cheie în istorie când această băutură a fost interzisă și motivele din spatele acestor decizii.

Îndemn la acțiune

Dacă acest articol v-a captivat și doriți să aflați mai multe curiozități și fapte neștiute, nu uitați să îl împărtășiți cu prietenii și să ne urmăriți pentru mai multe informații interesante.

Leave a Reply