December 2, 2023

 

Instalatia electrica a unei cladiri trebuie dimensionata corect pentru a face fata fluxurilor mari de energie necesare functionarii diverselor echipamente. Alegerea corecta a cablurilor electrice este cruciala pentru ca intreaga instalatie sa functioneze stabil si in siguranta.

Dimensionarea cablurilor

Principalul factor de care trebuie tinut cont la proiectarea cablurilor electrice este sectiunea conductorilor. Cu cat dimensiunea firelor este mai mare, cu atat pot fi transportate fluxuri mai importante de energie fara riscul supraincalzirii. Pentru consumatori mari precum aparate de aer conditionat, lifturi sau echipamente industriale este nevoie de cabluri cu sectiuni de minimum 4mm, dar cele mai potrivite sunt cablurile cu fire de 6 sau 10mm.

De asemenea, trebuie avut in vedere numarul firelor din cablu. Pentru o proiectare perfecta, cablurile electrice ar trebui sa aiba mai multe fire legate in paralel pentru a diminua rezistenta totala si a distribui uniform curentul.

Materialul conductorilor

Pentru proiectarea perfecta a instalatiilor electrice cu fluxuri mari de energie, materialul ales pentru conductorii cablurilor electrice trebuie sa fie cuprul. Aceasta deoarece cuprul este mult mai bun conductor decat aluminiul, avand o rezistivitate electrica mai scazuta.

Cablurile electrice din cupru prezinta un randament energetic net superior si pot transporta fluxuri mari de energie fara probleme termice. In timp ce conductorii din aluminiu se supraincalzesc si deterioreaza la sarcini mai mari, cablurile din cupru rezista excelent chiar si la fluxuri de curent intens.

Selectia izolatiei

Pentru fluxurile importante de energie, izolatia cablurilor electrice trebuie sa reziste la inalti temperaturi fara a se topi. Cele mai bune optiuni sunt izolatiile din polietilena reticulata sau compusi siliconici, rezistente la temperaturi de pana la 90-105 grade Celsius.

Aceste tipuri de izolatie asigura o protectie termica superioara fata de izolatiile standard din PVC, evitandu-se supraincalzirile periculoase la consumatorii cu putere mare. De asemenea, se rezolva problema riscului de aprindere in caz de scurtcircuit.

Mult mai important decat simpla rezistenta termica este capacitatea izolatiei de a rezista deteriorarii pe termen lung la temperaturi ridicate. Numai materialele siliconice sau polietilena reticulata ofera aceasta durabilitate.

Cablurile optime pentru fluxuri mari de energie

Pentru proiectarea perfecta a instalatiilor electrice ce trebuie sa transporte fluxuri importante de energie, cele mai bune alegeri sunt:

  • Cabluri trifazate cu conductor din cupru de minim 4mm sectiune
  • Cabluri blindate si ignifuge cu izolatie din polietilena reticulata sau siliconica
  • Cabluri cu structura simpla sau concentrate (CCBYY), rezistente la compresiuni
  • Cabluri montate in canale sau tevi de protectie pentru a preveni stricaciunile mecanice

Pentru orice proiectare corecta a instalatiilor electrice industriale, de cladiri mari sau complexe rezidentiale, folosirea unor cabluri electrice de calitate este obligatorie. Alegerea produselor potrivite asigura buna functionare pe termen lung chiar si in cazul fluxurilor importante de energie.

Mai multe informatii despre cablurile electrice pot fi gasite pe site-ul  instamen.ro, unde gasim o gama larga de produse premium pentru orice tip de instalatie.