July 24, 2024
dorian schwartz

Intervievator: Bună ziua, Dr. Schwartz! Mulțumim că sunteți alături de noi pentru a discuta despre cancerul vaginal, o afecțiune relativ rară, dar care poate avea un impact semnificativ asupra sănătății femeilor. Pentru început, ne puteți explica ce este cancerul vaginal?

Dr. Dorian Schwartz: Bună ziua! Sigur, cancerul vaginal se dezvoltă în celulele vaginului, un canal muscular ce conectează uterul cu partea externă a corpului feminin. Chiar dacă este rar, poate avea un impact considerabil asupra vieții unei femei și este asociat cu diferiți factori de risc.

Intervievator: Ce tipuri de cancer vaginal există și cât de frecvente sunt acestea?

Dr. Dorian Schwartz: Cele mai comune tipuri de cancer vaginal sunt carcinomul celular scuamos și adenocarcinomul vaginal. Carcinomul celular scuamos reprezintă aproximativ 85% din toate cazurile. Adenocarcinomul vaginal este mai frecvent la femeile mai tinere. Aceste tipuri de cancer pot începe ca o displazie vaginală, unde celulele prezintă modificări anormale ce pot evolua către cancer fără tratament adecvat.

Intervievator: Ce cauze și factori de risc sunt asociați cu cancerul vaginal?

Dr. Dorian Schwartz: Principalele cauze includ expunerea la diethylstilbestrol (DES) în utero, vârsta, fumatul, istoricul de alte tipuri de cancer precum cel de col uterin, și mutațiile genetice. Infecțiile cu HPV sunt o cauză majoră, anumite tulpini crescând semnificativ riscul. Stilul de viață, cum ar fi fumatul și dieta nesănătoasă, precum și expunerea la substanțe chimice sau radiații, sunt și ele factori de risc.

Intervievator: Care sunt simptomele cancerului vaginal și când ar trebui ca o femeie să consulte un medic?

Dr. Schwartz (dorianschwartz.com.ro): Simptomele pot fi subtile, ceea ce face depistarea precoce dificilă. Acestea includ sângerări neobișnuite, durere în timpul actului sexual, tumori vaginale, mâncărimi, arsuri, secreții vaginale crescute, senzație de presiune în pelvis, și durere în spate sau picioare. Este important să nu se ignore aceste semnale și să se consulte un medic cât mai curând posibil, deoarece depistarea timpurie poate crește rata de supraviețuire.

Intervievator: Cum se diagnostichează cancerul vaginal?

Dr. Schwartz: Diagnosticul implică un examen pelvin pentru verificarea anomaliilor, un test Papanicolau pentru detectarea celulelor anormale și, în unele cazuri, o biopsie vaginală. Alte metode includ ecografia transvaginală, imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) sau tomografia computerizată (CT). După confirmarea diagnosticului, se determină stadiul cancerului pentru a alege planul de tratament adecvat.

Intervievator: Care sunt opțiunile de tratament pentru cancerul vaginal?

Dr. Dorian Schwartz: Tratamentul variază în funcție de stadiul bolii, vârsta și starea generală de sănătate a pacientei. Opțiunile includ chirurgia, terapia cu radiații și chimioterapia. Histerectomia și limfadenectomia sunt proceduri chirurgicale comune. Terapia cu radiații poate fi internă sau externă, iar chimioterapia poate fi utilizată înainte sau după operație, sau ca tratament principal.

Intervievator: Ce măsuri preventive pot lua femeile pentru a reduce riscul de cancer vaginal?

Dr. Schwartz: Vaccinarea împotriva HPV este una dintre cele mai eficiente metode de prevenire. Testele regulate de screening, cum ar fi testul Papanicolau și testul HPV, sunt esențiale pentru depistarea precoce a modificărilor celulare. Practicarea sexului protejat și un stil de viață sănătos, care include evitarea fumatului și o dietă echilibrată, pot reduce semnificativ riscul.

Intervievator: Mulțumim pentru toate aceste informații valoroase, Dr. Schwartz. Un mesaj final pentru femeile care ne urmăresc?

Dr. Schwartz: Este esențial să fiți conștiente de riscurile și simptomele cancerului vaginal și să nu amânați vizitele regulate la medicul ginecolog. Depistarea timpurie și un stil de viață sănătos pot face o diferență majoră. Dacă aveți orice simptome neobișnuite, consultați un specialist cât mai curând posibil.

Intervievator: Mulțumim încă o dată, Dr. Schwartz!

Dr. Schwartz: Cu plăcere! Sănătate tuturor!