July 24, 2024

Hipotermia este o stare medicală gravă care apare atunci când corpul uman pierde căldură mai rapid decât o poate produce, ducând la o scădere periculoasă a temperaturii corporale.

Recunoașterea simptomelor de hipotermie

Primul pas în gestionarea hipotermiei este recunoașterea simptomelor. Hipotermia se manifestă în trei stadii: ușoară, moderată și severă.

Hipotermia ușoară

 • Frisoane constante
 • Piele rece și palidă
 • Oboseală și confuzie
 • Respirație rapidă și superficială

Hipotermia moderată

 • Frisoanele încetează
 • Confuzie severă și somnolență
 • Coordonare slabă și dificultăți de vorbire
 • Scăderea pulsului

Hipotermia severă

 • Inconștiență
 • Puls și respirație foarte lente sau absente
 • Pupile dilatate
 • Rigiditate musculară

Primii pași cruciali în caz de hipotermie

Odată ce ați recunoscut simptomele de hipotermie, este vital să luați măsuri imediate pentru a ajuta persoana afectată. Iată ce trebuie să faceți:

1. Sunați la urgențe

Contactați imediat serviciile de urgență pentru a solicita ajutor medical profesional. În timp ce așteptați sosirea ajutorului, urmați pașii de mai jos.

2. Îndepărtați persoana din mediu rece

Mutați persoana afectată într-un loc cald și adăpostit de vânt și umezeală. Dacă mutarea nu este posibilă, asigurați-vă că este cât mai bine protejată de frig.

3. Îndepărtați hainele umede

Hainele umede contribuie la pierderea rapidă a căldurii corporale. Îndepărtați cu grijă hainele umede și înlocuiți-le cu haine uscate și călduroase. Acoperiți persoana cu pături, inclusiv capul și gâtul, lăsând fața descoperită.

4. Încălzirea centrală

Concentrați-vă pe încălzirea trunchiului, capului și gâtului. Puteți folosi comprese calde, sticle cu apă caldă sau pături încălzite, evitând însă contactul direct cu pielea pentru a preveni arsurile.

5. Oferiți băuturi calde

Dacă persoana este conștientă și poate înghiți, oferiți băuturi calde nealcoolice, precum ceai sau supă. Evitați băuturile alcoolice și cafeina, deoarece acestea pot agrava pierderea de căldură.

6. Monitorizați semnele vitale

Monitorizați cu atenție semnele vitale ale persoanei afectate. Fiți pregătiți să efectuați resuscitarea cardio-pulmonară (RCP) dacă persoana devine inconștientă și nu mai respiră sau nu are puls. Pentru instrucțiuni detaliate despre RCP, puteți vizita site-ul Academiadeprimajutor.ro.

7. Evitați mișcările bruște

Mișcările bruște pot provoca aritmii cardiace periculoase la persoanele cu hipotermie severă. Manevrați persoana afectată cu grijă și evitați mișcările bruște sau excesive.

Prevenirea hipotermiei

Prevenirea este întotdeauna mai bună decât tratamentul. Iată câteva sfaturi pentru a preveni hipotermia:

Îmbrăcăminte adecvată

Îmbrăcați-vă în straturi multiple de haine pentru a menține căldura. Folosiți materiale care izolează bine, cum ar fi lâna și materialele sintetice. Nu uitați de accesorii precum căciuli, mănuși și șosete groase.

Evitați umezeala

Păstrați hainele uscate. În cazul în care hainele se udă, schimbați-le imediat pentru a evita pierderea rapidă a căldurii corporale.

Limitați expunerea la frig

Evitați expunerea prelungită la temperaturi scăzute. Faceți pauze frecvente pentru a vă încălzi și stați în zone protejate de vânt și umezeală.

Hidratare și alimentație

Mențineți o bună hidratare și consumați alimente bogate în calorii pentru a produce mai multă energie și căldură corporală.

Hipotermia este o urgență medicală care necesită intervenție imediată. Recunoașterea rapidă a simptomelor și aplicarea corectă a primilor pași de tratament poate salva vieți. Nu uitați să contactați întotdeauna serviciile de urgență și să oferiți ajutor conform indicațiilor. Pentru mai multe informații și instruire în prim ajutor, vizitați Academiadeprimajutor.ro.

Acționând rapid și informat, putem preveni complicațiile severe și putem salva vieți în caz de hipotermie.