December 3, 2023

Audiograma este o investigație esențială în domeniul audiologiei, fiind folosită pentru evaluarea funcției auditive a unei persoane. Această procedură oferă informații importante despre capacitatea auditivă a individului, permițând audiologilor să identifice eventualele deficiențe sau pierderi de auz. În acest articol, vom explora ce este audiograma, când este necesară și cum este legată de utilizarea aparatelor auditive.

Ce este audiograma?

Audiograma este o reprezentare grafică a capacității auditive a unei persoane. Aceasta măsoară nivelul de intensitate (volumul sunetului) în funcție de frecvența sunetelor. Rezultatul este prezentat sub forma unei curbe, cunoscută sub numele de audiogramă, care arată nivelul de intensitate necesar pentru ca o persoană să audă sunete de diferite frecvențe. Frecvența sunetului este măsurată în hertzi (Hz), iar nivelul de intensitate este exprimat în decibeli (dB).

În timpul efectuării unei audiograme, subiecții poartă căști speciale și sunt expuși la sunete de diferite frecvențe și intensități. Aceștia trebuie să semnaleze când aud sunetul, iar audiologul înregistrează aceste răspunsuri pentru a crea audiograma individuală a pacientului.

Când este necesară audiograma?

Audiograma este necesară în mai multe situații și poate fi benefică pentru o gamă largă de persoane, indiferent de vârstă. Iată câteva situații în care o audiogramă este esențială:

  1. Evaluarea Pierderii de Auz: Una dintre cele mai frecvente utilizări ale audiogramei este evaluarea și monitorizarea pierderii de auz. Persoanele care au dificultăți în auzirea sunetelor, prezintă zgomote în urechi (tinitus) sau au fost expuse la zgomote puternice (cum ar fi în industrie) trebuie să efectueze o audiogramă pentru a evalua pierderea auditivă, https://www.audisound.ro/ce-este-audiograma .
  2. Verificarea Dezvoltării Copiilor: Audiograma este folosită pentru a evalua dezvoltarea auzului la copii. Prin efectuarea regulată a audiogramelor, se poate detecta precoce orice problemă auditivă la copii și se pot lua măsuri pentru tratament sau terapie, dacă este necesar.
  3. Evaluarea Candidaților pentru Aparate Auditive: Pentru persoanele care au probleme de auz, audiograma este primul pas în procesul de evaluare pentru aparate auditive. Această investigație ajută audiologul să determine tipul și gravitatea pierderii de auz, astfel încât să poată recomanda un aparat auditiv potrivit, precum acestea de la comenzi.
  4. Monitorizarea Efectelor Îmbătrânirii: Oamenii experimentează adesea o deteriorare a auzului pe măsură ce îmbătrânesc. Audiograma poate fi folosită pentru a urmări evoluția pierderii de auz și pentru a ajusta adecvat tratamentul sau dispozitivele auditive.

Cum este legată audiograma de aparatele auditive?

Aparatele auditive sunt dispozitive electronice care amplifică sunetele pentru a ajuta persoanele cu pierderi de auz să audă mai bine. Pentru a asigura eficacitatea și confortul utilizării acestor dispozitive, este esențială evaluarea audiologică, inclusiv audiograma. Iată cum audiograma este legată de aparatele auditive:

  1. Prescrierea Corectă a Aparatului Auditiv: Pe baza rezultatelor audiogramei, audiologul poate prescrie un aparat auditiv care este ajustat specific nevoilor auditive ale pacientului. Fiecare audiogramă arată nivelul de pierdere a auzului în funcție de frecvență, ceea ce permite programarea precisă a aparatului auditiv pentru a compensa această pierdere.
  2. Reglaje și Personalizare: Audiologul folosește audiograma pentru a regla și personaliza aparatul auditiv. Acest lucru asigură că pacientul primește amplificare adecvată în frecvențele unde este necesară.
  3. Monitorizarea Eficienței Aparatului Auditiv: După adaptarea unui aparat auditiv, audiologul va efectua audiograme de urmărire pentru a evalua eficiența acestuia. Acest proces ajută la asigurarea că aparatul auditiv oferă beneficii semnificative pacientului și poate fi ajustat în consecință.

Audiograma este o investigație esențială în domeniul audiologiei, oferind informații vitale despre sănătatea auditivă a unei persoane. Acesta este un instrument crucial în prescrierea, reglarea și monitorizarea aparatelor auditive pentru cei cu pierdere de auz. Prin intermediul audiogramei, oamenii pot beneficia de tratamente adecvate și de dispozitive auditive personalizate, îmbunătățindu-și calitatea vieții și capacitatea de a comunica eficient în lumea lor sonoră.