Articole Populare

Pare o sculptură obișnuită, dar când începe să se rotească nu-ți poți rupe privirea de la ea…

Par a fi sculpturi 3D obișnuite, dar când se rotesc, nu îți mai poți luă ochii de ele! Efectul este hipnotizant, sculpturile “prind viață” când sunt filmate sub o lumină specială, cea a stroboscopului.

Sculptor, artist și inventator, John Edmark predă design la Universitatea Stanford din Palo Alto, Canada. Cele mai recente creații ale sale sunt o serie de sculpturi fascinante 3D concepute pentru a crea iluzia de mișcare, folosind șirul lui Fibonacci. Atunci când sculpturile lui Edmark sunt rotite la o anumită frecvență, utilizând un efect similar cu cel al iluziei optice numit zoetrope (stroboscop și mișcare), se creează o adevărată magie: sculpturile par să se miște, să prindă viață! Viteza de rotație a sculpturilor este perfect sincronizată cu lumina stroboscopului care trebuie să dea un bliț/flesh că să se obțină efectul dorit, așa încât de fiecare dată când sculptură se rotește la 137.5º, ea devine dinamică.

Aceste iluzii uimitoare sunt rezultatul împletirii matematicii cu sculptura. Șirul lui Fibonacci este definit ca o relație de recurență ce poate fi exprimată ca: F_n = F_{n-1} + F_{n-2}+…, unde primele două numere ale seriei pot fi definite ca: F_1=1 și F_2=1. Aceasta înseamnă că seria începe cu doi de 1, iar fiecare număr următor este rezultat din adunarea celor două de dinainte, rezultând Șirul lui Fibonacci {0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, …}.

Lucrările lui John Edmark sunt inspirate din natură, astfel că formele cum ar fi: ramificarea copacilor, aranjarea frunzelor pe ramuri, înflorirea plantei de broccoli, cochilia de nautilus, sau chiar galaxiile aranjate în spirală, se regăsesc în sculpturile lui. Probabil, ați întâlnit de nenumărate ori Șirul lui Fibonacci și în viața cotidiană, fără a recunoaște aplicabilitatea acestuia. Unul dintre motivele descoperirii acestuia în natură se datorează poziționării specifice a frunzelor de-a lungul tulpinii plantelor sau a copacilor, ceea ce permit razelor soarelui să pătrundă prin fiecare frunză, astfel că planta/copacul profită de cea mai bună fotosinteză, crescând puternică și sănătoasă.

În ceea ce privește seria de sculpturi cinetice, Edmark afirmă pe site-ul său:

“Arta este de cele mai multe ori un motor pentru fantezie, iar lucrările mele sunt o invitație de a pătrunde și mai adânc în lumea noastră ca să descoperim cât de uimitoare poate fi. Pe lângă efectul hipnotizant, sentimentul de exaltare este sporit de faptul că acestea se întâmplă cu ajutorul unei acțiuni umane. Lucrările pot fi percepute ca instrumente ce sporesc conștientizarea unei relații fragile, ce poate exista între realitate și ficțiune.

Eu recurg la formule exacte din matematică în proiectarea și fabricarea proiectelor mele. Fac acest lucru nu din dorința de a demonstra precizia ca atare sau de a arăta admirație față de cele mai noi tehnologii, ci pentru că încerc să formulez întrebări și să găsesc răspunsuri cu privire la relațiile spațiale cu ajutorul construcțiilor geometrice exacte. Precizia matematică este un aliat esențial în scopul meu de a obține o anumită certitudine”.

Edmark explorează un domeniu interesant prin cercetarea și reprezentarea acestor idei. Linia dintre realitate și ficțiune poate deveni adesea neclară, mai ales atunci când se analizează ceva de genul iluziei artistice: ceea ce vezi nu este întotdeauna același lucru cu ceea ce se întâmplă cu adevărat. În timp ce sculpturile fascinante ale lui Edmark creează iluzia că obiectele se mișcă și se transformă, obiectele în sine sunt de fapt rigide și nu-și schimbă forma. Aceasta este reprezentarea a ceea ce Edmark afirmă în declarația sa de mai sus, când menționează “relația firavă dintre realitate și ficțiune”. Această distincție a fost, de fapt subiectul cercetărilor a multor filosofi, matematicieni și artiști deopotrivă, sute dacă nu chiar mii de ani, iar lucrarea lui Edmark reflectă un prilej fantastic de a ilustra natura iluzorie, dar totuși, spectaculoasă și plină de inspirație.

Ce părere aveți despre acest tip de artă? Ați fost familiarizați cu Șirul lui Fibonacci? Ați urmărit aplicabilitatea acestuia într-un loc neobișnuit?

 

Autor text: Perfect Media