O descoperire senzațională: a fost găsit mormântul lui Alexandru cel Mare!

În anticul oraș grecesc Amphipolis cercetătorii au dezgropat odăile subterane, în care a fost înmormântat cel mai mare geniu militar al Antichității — Alexandru Macedon. Construcția unică din marmură și calcar ascunde încă multe mistere.

Leul de marmură din Amphipolis (5 metri). 

5-метровый мраморный лев из Амфиполиса. | Фото: enneaetifotos.blogspot.com.

enneaetifotos.blogspot.com

În apropiere de Amphipolis se află o sculptură unică — un leu de marmură, vârsta căruia este de 24 de secole. Săpăturile recente de la dealul Kasta, aflat în apropiere de ea, au descoperit lumii un mormânt din secolul IV î.Hr. El a trezit interesul uriaș al societății mondiale. Cercetătorii consideră că acesta este locul de odihnă al lui Alexandru Macedon —regele și luptătorul, care în doar un deceniu din viața sa a acaparat o mare parte din lumea civilizată.

Reconstrucția tridimensională a mormântului din Amphipolis.

Трехмерная реконструкция гробницы в Амфиполисе. | Фото: en.wikipedia.org.

en.wikipedia.org

În urma săpăturilor din 2014 au fost găsite trei camere subterane. Cel care coboară în ele va fi întâmpinat de o pereche de sfincși înaripați, care cândva au fost colorați în nuanțe intense. La următoarea trecere stau două cariatide — statuile unor fete îmbrăcate în tunici lungi.

Sfincșii de la intrarea în mormântul din Amphipolis.

Сфинксы на входе в гробницу в Амфиполисе. | Фото: news.softpedia.com.

news.softpedia.com

După ele toată podeaua este acoperită de un mozaic uimitor, care îl arată pe Aid — zeul greco-antic al lumii subterane, care o fură pe zeița Persefona cu carul său. El este urmărit de zeul Hermes.

Mozaicul de pe podeaua mormântului din Amphipolis.

Напольная мозаика гробницы в Амфиполисе. | Фото: forbes.com.

forbes.com

În a treia și ultima odaie, sub niște lespezi de calcar era ascuns un mormânt, în care se odihnea un trup așezat într-un sicriu de lemn, cu multe incrustații. Având în vedere statuile splendide și podeaua cu mozaic, experții consideră că acesta este mormântul unui om foarte important din familia regală sau chiar, cel mai probabil, a regelui-militant Alexandru cel Mare.

Alexandru Macedon — cel mai măreț cuceritor al lumii antice.

Александр Македонский - величайший завоеватель Древнего мира. | Фото: britishmuseum.tumblr.com.

britishmuseum.tumblr.com

Scheletul găsit aparține unui om de înălțime medie, cu pielea palidă și părul cafeniu sau roșcat. Aceste lucruri vorbesc despre faptul că rămășițele respective pot fi ale lui Alexandru Macedon, care a fost blond și cu ochi albaștri.

Schema locului, unde s-au desfășurat săpăturile din Amphipolis.

Схема места раскопок в Амфиполисе. | Фото: amphipolis.gr.

amphipolis.gr

În prezent scheletul este supus testelor ADN, care vor arăta dacă acest om a făcut parte din familia regală macedoniană. De asemenea, savanții vor să-i afle vârsta, deoarece se cunoaște că Alexandru a murit, când avea 32 de ani.

Carul mortuar al lui Alexandru Macedon.

Катафалк Александра Македонского. | Фото: ru.wikipedia.org.

Teoriile despre identitatea scheletului sunt diverse. Unii experți presupun că rămășițele pot aparține fiului sau fratelui vitreg al lui Alexandru. De asemenea, acesta poate fi unul dintre asistenții lui apropiați. Di păcate, hoții au furat o parte din artifactele prețioase și astfel au dispărut cele mai sigure informații.

Bustul lui Alexandru cel Mare.

Бюст Александра Македонского. | Фото: youtube.com.

youtube.com

În prezent geofizicienii folosesc scanere speciale pentru studierea celeilalte părți a dealului, ca să afle dacă mai există și alte camere subterane acolo. Iar în interiorul celor trei odăi ale mormântului arheologii continuă să găsească decorațiuni multicolore și elemente ale statuilor: cuie din fier și bronz, oase sculptate, decorațiuni din sticlă.

Alexandru Macedon, cunoscut și ca cel Mare, fără îndoială, a fost unul dintre cei mai măreți conducători ai lumii antice. El a trăit cu 2000 de ani în urmă, însă amintirile despre el încă se păstrează, chiar și cele mai mărunte lucruri.

Ți-a plăcut articolul? Atunci susține-ne apăsând butonul „Distribuie”.

Autor text: Perfect Media

Add Comment