Articole Populare

Nebun sau geniu? Tot adevărul despre cel mai minunat castel din istoria umanității.

Neuschwanstein, unul dintre cele mai vizitate castele din Germania (tradus literalmente — „noua faleză a lebedelor”), se înalță pe fundalul peisajelor de basm ale Alpilor, ca și cum ar fi o decorațiune dintr-un film fantastic. Însă istoria acestui castel este și mai minunată, deoarece el a fost creat ca adăpost pentru un rege-sihastru. Ludwig II a fost nevoit să devină rege, când încă nu avea nici 20 de ani. Viața lui a fost plină de eșecuri și dezamăgiri. De aceea, regele se scufunda într-o lume fantastică, construind castele de poveste în locuri îndepărtate și greu accesibile. Aceste creații erau într-atât de splendide, încât Ludwig II a fost poreclit regele „de poveste”. El dorea ca proiectele lui să fie distruse după moartea sa. Este remarcabil și următorul fapt: castelul Neuschwanstein a fost visul copilăresc al lui Ludwig II, care era atras de povești, teatru și Evul Mediu.

2

Construcția castelului a decurs din 1869 și până în 1886. Fiind proiectat inițial ca o cetate gotică cu trei etaje, Neuschwanstein s-a transformat treptat într-un castel cu cinci etaje, în stil romantic. Regele a fost întotdeauna generos, când venea vorba despre realizarea fanteziilor sale arhitecturale și angaja cei mai buni maeștri din întreaga lume! El nu utiliza fondurile țării, ci își pustia propriul cufăr. De aceea, treptat Ludwig s-a implicat în datorii uriașe.

Ludwig a ordonat ca platoul, pe care este situat acum castelul, să fie explodat, în acest mod coborându-l cu 8 metri. De realizarea acestei idei s-au ocupat arhitectul Eduard Riedel și maestrul Christian Jank din München. În acea perioadă construirea unei astfel de capodopere necesita eforturi titanice și tone de materiale de construcție. Coloanele, geamurile, bolțile proeminente au fost create din marmură de Salzburg. Materialele de construcție erau ridicate cu o macara, care funcționa prin tracțiune cu abur, fiind apoi instalate cu ajutorul unor blocuri ridicătoare. În dormitorul său din castelul Hohenschwangau, aflat prin vecinătate, regele avea un telescop, cu ajutorul căruia urmărea construirea lui Neuschwanstein.

Fiecare detaliu din castel reflectă natura neliniștită și excentrică a regelui, pasiunea lui pentru lucrările lui Wagner, interesul lui pentru viața împăraților medievali și dorința de a evada în lumea visurilor sale. Pereții interiori sunt decorați cu fresce, care prezintă scene din operele lui Wagner, cel mai apropiat prieten al lui Ludwig. Emblema lebedei este încă un detaliu important din imaginea castelului. Regele este comparat cu cavalerul lebedei, tragedia căruia era solitudinea veșnică. În sufrageria castelului se găsește simbolul legendei despre acest cavaler — o vază uriașă.

Când regele a murit, construcția a fost oprită. Al treilea etaj al castelului și odaia cavalerească au rămas neterminate, iar principalul turn de 90 de metri nu a fost deloc construit. Interiorul castelului arată la fel de splendid. Capul patului împărătesc, decorat cu o sculptură fină din lemn, a fost creat pe parcursul a 4.5 ani, de către 15 maeștri.

Această fotografie prezintă capela regească și altarul pliabil.

Pardoseala vestibulului arcuit de la al patrulea etaj este decorată cu un mozaic imens, care reprezintă lumea animală și vegetală.

Sala tronului, care așa și nu a fost finisată, poate fi considerată cea mai impresionantă încăpere a castelului. Nouă trepte de marmură duc spre locul, în care trebuia să fie situat tronul din fildeș și aur. Această sală a fost dedicată milostivirii Dumnezeiești.

Regele vroia să mai construiască încă un castel în munți, însă așa și nu și-a realizat planul. Spre sfârșitul vieții sale Ludwig a fost declarat instabil psihic, a început să fie urmărit și apoi a fost tainic omorât. Se zvonește că în perioada nazistă în castel se afla un departament al celui de-al Treilea Reich, care studia cultura nibelungilor, runele și se ocupa cu ocultismul. De asemenea, acolo se păstrau unele obiecte din colecția personală a lui Hitler. De pe podul Marienbrucke, numit astfel în cinstea mamei regelui, se deschide o panoramă nemaipomenită.

3

Fiind situat pe o colină, castelul este deseori învăluit în ceață. În astfel de momente el arată minunat și solitar, precum însuși Ludwig II. Astăzi această capodoperă arhitecturală este mândria bavarezilor, strămoșii cărora cândva l-au omorât pe creatorul ei. Însă chipul regelui fantastic, precum o parte integrantă a peisajului alpin, a rămas pentru totdeauna marcat în istoria umanității. Distribuie prietenilor tăi această istorie legendară despre cel mai minunat castel din Germania.

.

Autor text: Perfect Media