Articole Populare

Finlanda va fi prima țară din lume, care va anula toate disciplinele școlare

Sistemul de învățământ din Finlanda este considerat unul dintre cele mai bune din lume. În ratingurile, care apreciază învățământul, această țară intră în topul 10 al celor mai prestigioase. Însă autoritățile locale nu doresc să se odihnească pe lauri și au hotărât să organizeze o adevărată revoluție în sistemul școlar.

Funcționarii vor să anuleze disciplinele școlare: nu vor mai exista lecții de fizică, matematică, literatură, istorie și geografie.

Marjo Kyllönen, conducătorul Departamentului de Învățământ din Helsinki, explică aceste modificări astfel: „ Există școli, în care se predă prin metode demodate, care erau bune la începutul anilor 1900. Însă acum necesitățile s-au schimbat și noi trebuie să creăm ceva potrivit pentru secolul XXI.”

2

În locul disciplinelor separate școlarii vor studia evenimentele și fenomenele într-un format interdisciplinar. 

Astfel, spre exemplu, al Doilea Război Mondial va fi studiat din punct de vedere istoric, geografic și matematic. Iar în timpul cursului „Lucrul în cafenea” elevii vor obține cunoștințe complexe de limbă engleză, economie și abilități comunicative.

Acest sistem va fi introdus pentru elevii de liceu, de la vârsta de 16 ani. Conform planului, elevul va alege singur ce temă sau fenomen să studieze, bazându-se pe părerea lui despre cât de necesare sunt informațiile respective pentru viitorul său. Astfel, adolescenții nu vor fi nevoiți să parcurgă tot cursul de fizică sau chimie, punându-și mereu întrebările: „Oare am nevoie de acestea?” și „Pentru ce le învăț?”

De asemenea, se va schimba și formatul tradițional de comunicare dintre profesor și elev. Elevii nu vor sta la bănci, așteptând îngrijorați momentul, în care vor fi chemați la tablă. În schimb, vor fi organizate mici echipe de studiu și discutare a problemelor.

Sistemul finlandez încurajează munca colectivă și, de aceea, modificările vor atinge și munca profesorilor. Reforma școlară va necesita multă interacțiune între profesorii diferitor discipline. Aproximativ 70% dintre pedagogii din Helsinki au studiat deja noul sistem de predare a informației și vor primi o mărire salarială.

Actualizarea completă a sistemului este planificată pentru anul 2020.

Ce părere aveți despre această idee? Scrieți-ne comentariile voastre — va fi interesant să aflăm diferite păreri.

.

Autor text: Perfect Media

Sursa: independent