Articole Populare

De ce tinerii de astăzi nu mai cumpără mașini și apartamente?..

Măsura tradițională a succesului — apartamentul și mașina personală — nu mai este actuală. Din ce în ce mai mulți tineri din întreaga lume nu mai doresc să le cumpere.

Numeroasele cercetări ale specialiștilor indică că generația așa-numiților „millennials” — persoanele, care au acum vârsta până la 30-35 de ani, — cumpără tot mai rar locuințe și automobile. De fapt, ei nu fac în general cumpărături foarte costisitoare, cu excepția iphone-urilor, desigur.

2

Iar în America persoanele cu vârsta de până la 35 de ani sunt numite „generația chiriașilor”. De ce au loc toate acestea? Unii sociologi sunt convinși că fenomenul respectiv a apărut, deoarece tineretul contemporan se confruntă cu prea multe cataclisme financiare. Și, de aceea, oamenii pur și simplu se tem să facă împrumuturi „serioase”.

Însă acest lucru nu este cel mai important.

De fapt, generația tinerilor contemporani are valori complet diferite comparativ cu generația părinților lor.

Tineretul contemporan reanalizează noțiunea de succes. Dacă în trecut cei care dețineau propriile lor locuințe și automobile erau considerați persoane de succes, în prezent sunt în mod deosebit cinstiți cei care au investit bani în experiențe și impresii: călătorii, extremiștii, cei care inițiază un start-up.

Tinerii renunță în mod conștient la cumpărarea imobilelor și chiar și a mobilei, preferând să le închirieze. Totul se rezumă la faptul că în prezent oamenii nu doresc prosperitate și stabilitate, ci un orar flexibil și independență financiară și geografică.

Oamenii nu mai sunt interesați de lucrurile materiale.

De ce trebuie să deții un automobil, dacă există taxiuri? Acestea sunt, de fapt, niște mașini personale cu șofer, ale căror servicii nu sunt mai scumpe decât întreținerea autovehiculelor personale.

De ce ar trebui să cumpărați o casă de vacanță într-un loc pitoresc, dacă puteți găsi prin „Airbnb” locuințe în orice colț al planetei noastre? Nu veți fi nevoiți nici să plătiți suplimentar pentru chirie, nici să cumpărați imobile în țara, pe care ați îndrăgit-o. Același lucru îl putem spune și despre imobilele din orașul natal. În primul rând, voi nu știți cât timp veți locui acolo, unde locuiți acum. În al doilea rând, de ce ar trebui să luați o ipotecă pentru 40 de ani, dacă puteți accepta faptul că veți trăi toată viața într-o locuință închiriată? Până la urmă, cel mai probabil vă veți schimba locul de muncă în următorii ani și, dacă închiriați o casă, nimic nu vă va împiedica să vă mutați mai aproape de birou. „Forbes” a declarat că tinerii contemporani își schimbă locul de muncă cam o dată la trei ani.

Însăși conceptul de deținere a lucrurilor nu mai este actual.

Editorialistul James Hamblin („Atlantic”) explică fenomenul respectiv astfel: „În ultimul deceniu psihologii au realizat numeroase studii, care demonstrează că din punctul de vedere al fericirii și bunăstării este mult mai convenabil să cheltui banii pe câștigarea unor noi experiențe decât pe lucruri noi. Acest fapt oferă mai multă fericire.”

Iată un fragment din articolul lui Hamblin:

„De fapt, oamenii nu mai vor să asculte istorii despre locul, în care ați cumpărat o casă. Ei doresc să audă despre weekend-ul, pe care l-ați petrecut excelent. Până la urmă, chiar și o experiență negativă devine o istorie minunată.

Interacțiunea socială dintre oameni se rezumă la întrebarea decisivă: vor fi ei fericiți sau nu? De aceea, trebuie să discutați cu alți oameni și să aveți mulți prieteni. Evident, altora le va plăcea să asculte mai mult despre cum ați plecat într-o călătorie nebunească, despre cum ați trăit un an într-o țară sălbatică decât despre câte apartamente ați reușit să cumpărați.”

De fapt, lucrurile, pe care le deținem, mai ales dacă sunt foarte scumpe, ne determină să ne îngrijorăm de starea lor.

Cumpărați un automobil și veți tresări de fiecare dată, când afară se va declanșa alarma cuiva. Cumpărați o casă, amenajați-o cu electronice scumpe și vă va fi frică de hoți. Nemaivorbind de faptul că mașinile pot fi zgâriate, lovite, iar televizoarele extrem de scumpe au obiceiul de a se strica după un an de utilizare. Iar experiențele, pe care le trăiți, nimeni nu vi le poate lua.

Părinții noștri nu aveau posibilitatea să călătorească atât de frecvent precum noi. Ei nu aveau posibilitatea să se distreze așa cum ne distrăm noi. Ei nu aveau atâtea posibilități să înceapă o afacere. De aceea, ei au investit în casă și mașină, iar noi nu mai vrem să procedăm astfel. Până la urmă, orice cumpărătură, chiar dacă este casă sau apartament, se deteriorează treptat. Iar dacă ne amintim despre cât de repede se ieftinesc imobilele în timpul crizelor, totul devine încă mai evident.

Cea mai importantă este experiența: ea nu se deteriorează și nu poate fi furată.

.

Autor text: Perfect Media