Articole Populare

Daniel Swarovski – un mare falsificator, un infractor abil sau un inginer genial?

Atitudinea față de diamantele artificiale poate fi diferită: le poți numi falsificări ale pietrelor prețioase, sau imitații reușite cu ajutorul cărora poți economisi o groază de bani. Ambele afirmații sunt corecte în egală măsură. Anume din acest motiv Daniel Swarovski poartă titlul de ”falsificator genial”. Acest geniu a putut transforma pasiunea sa într-o afacere de proporții globale.Волшебные кристаллы Сваровски | Фото: mylitta.ru

Desigur, Daniel Swarovski nu a fost primul om care a început să falsifice pietrele prețioase. Însă el a fost primul care a reușit să creeze un trend global pentru aceste pietre.

Волшебные кристаллы Сваровски | Фото: mylitta.ru

Principalul motiv pentru care Daniel Swarovski nu poate fi numit infractor constă în aceea că el niciodată nu a pretins că pietrele lui sunt adevărate. El întotdeauna și la toți spunea că ele sunt simple imitații. Swarovski a putut convinge damele că a purta bijuterii artificiale nu este doar acceptabil, ci chiar prestigios!

Платье, украшенное кристаллами, и бижутерия от Сваровски | Фото: livemaster.ru

Domeniul de activitate al lui Daniel Swarovski a fost practic predestinat de soartă: el s-a născut în anul 1862 în Boemia de Nord, care în secolul XIX era vestită pentru producerea de sticlă boemică. Tatăl lui Daniel, la fel, era producător de sticlă, dar micul Daniel visa să ajungă compozitor de muzică. Însă tatăl avea alte viziuni asupra viitorului fiului său și a insistat ca acesta să plece la Paris să învețe ingineria.

Даниэль Сваровски и его шлифовальная машина | Фото: workflow.arts.ac.uk и lichnosti.net

În 1883 Daniel a vizitat expoziția de dispozitive electrice din Viena. Această expoziție a influențat decisiv viitorul său domeniu de activitate. Anume atunci lui i-a venit ideea să utilizeze dispozitivele electrice pentru a șlefui sticla. Peste 10 ani, după multe încercări nereușite, Daniel Swarovski a patentat primul său dispozitiv electric de șlefuire a cristalului. De atunci, producerea bijuteriilor artificiale a devenit arhi-răspândită.

Завод Сваровски в Австрии | Фото: venividi.ru

Swarovski nu s-a mai întors în patria sa, ci s-a stabilit în Austria, în satul Wattens. Acolo el a cumpărat o uzină semi-distrusă pe care a transformat-o într-o uzină de producere a obiectelor din cristal. Nimeni nu credea că în scurt timp acest sat avea să devină capitala imperiului de cristal…

Платье, украшенное кристаллами Сваровски | Фото: livemaster.ru

Райские птички от Сваровски | Фото: livelyplanet.ru

Producerea creștea rapid. Daniel a angajat 200 de lucrători iar uzinei i-a dat numele său – ”Swarovski”. Cu adevărat revoluționară a fost compoziția cristalelor care se produceau la această uzină. Acestea aveau o transparență și o strălucire uimitoare. Secretul compoziției lor nu a fost făcut public nici până în prezent.

Коко Шанель и Эльза Скиапарелли | Фото: liveinternet.ru

În curând Daniel Swarovski a devenit patriarhul bijuteriilor artificiale. La începutul secolului XX doamnele nu considerau o rușine să poarte diamante artificiale. De asemenea, Coco Chanel și Elsa Schiaparelli foloseau aceste bijuterii pentru colecțiile lor. Iată ce afirma Coco Chanel despre ele: ”Imitațiile – sunt cea mai sinceră formă de măgulire. Trebuie să purtăm multe bijuterii, dar dacă ele toate sunt autentice, se creează impresia că ne lăudăm cu ele, un lucru de prost gust.”

Даниэль Сваровски с сыновьями | Фото: weaponland.ru

După aceste cuvinte bijuteriile artificiale au început să fie folosite chiar și de casele regale. Talentul ingineresc al lui Swarovski a putut trece cu succes prin cele două războaie mondiale. El nu doar că a reușit să nu falimenteze când cererea de bijuterii a scăzut brusc, dar chiar să-și dezvolte afacerea.

Коллекционные фигурки серии Silver Crystal | Фото: liveinternet.ru

Коллекционные фигурки серии Silver Crystal | Фото: liveinternet.ru

Кристаллический тюнинг автомобилей | Фото: liveinternet.ru

Părintele imperiului de cristal a trecut la cele veșnice în 1956, la vârsta de 94 de ani, iar nepoții lui i-au continuat afacerea. Aceștia au diversificat producerea. Astfel, au fost create primele cristale multicolore. De asemenea, cristalele Swarowski au început să fie folosite la tuning-ul automobilelor de elită. În imaginea de mai sus poți admira un Rolls-Royce înfrumusețat cu cristale Swarowski.

Экспонаты музея *Хрустальные миры Сваровски* | Фото: livelyplanet.ru

În 1995 a fost deschis muzeul ”Lumile de cristal”, un muzeu cu figuri create din cristale Swarowski.

В музее *Хрустальные миры Сваровски* | Фото: livelyplanet.ru

Așa arată intrarea în acest muzeu.

Вход в музей-пещеру *Хрустальные миры Сваровски* | Фото: livelyplanet.ru

Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l prietenilor tăi.

 

Autor text: Perfect Media