Articole Populare

Copilul ei a început noaptea să plângă. Reacția mamei ar trebui să devină o lecție pentru fiecare!

Mulți tineri părinți distribuie în rețelele de socializare momentele frumoase din viața lor, creând iluzia că totul este simplu și ușor. Însă puțini dintre ei povestesc despre „partea întunecată” a părințeniei: nopți nedormite, mofturi fără sfârșit, răceli, plânsete, feșe, scutece… Totul nu este chiar atât de roz precum pare la prima vedere.

Anume despre acest subiect a decis să vorbească americanca Tracy Slater. Însă ea are o viziune personală asupra acestei probleme. Postarea sa de pe Facebook îi îndeamnă pe părinți să se gândească nu numai la cât le este lor de greu, ci și la cât de complicat este să fii copil și la cât de important este ca noi, părinții, să înțelegem acest aspect.

3

cdn9.littlethings.com

„Era noaptea târziu și îmi era îngrozitor de somn… Când ajunsesem la ultima strofă a cântecelului, pe care i-l cântam micuțului meu, el a ridicat capul și a zis:

„Vava?”

M-am uitat în jur căutând sticluța cu apă. Însă știam că ea nu este acolo:

„Dormi, micuțule.”

„Vava!” — a insistat el.

„Nu, dragule, este timpul să dormi.”

„Vavaaa!”

Atunci eu n-am mai rezistat și m-am înfuriat. Corpul meu s-a încordat, dinții s-au încleștat și, desigur, bebelușul a simțit aceste lucruri. Chiar dacă am reușit rapid să-mi stăpânesc emoțiile, tu ai simțit și ai înțeles totul. Și micuțul tău corp a început să tremure de plâns, deoarece persoana, pe care tu o iubești cel mai mult, de care tu depinzi, s-a transformat pe o clipă într-un monstru, numai pentru că tu ai vrut să bei.

5

cdn9.littlethings.com

Discutăm mult despre cât este de dificil rolul de părinte. Dar gândiți-vă la cum este să fii copil.

De fiecare dată când mă pun în locul unui copil mic, ajung la concluzia că niciunul dintre noi, adulții, n-am putea face față la ceea ce au de îndurat ei.

6

cdn4.littlethings.com

Pentru început, imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă vi s-ar spune mereu ce trebuie să faceți, când și cum să faceți — la nesfârșit. Dacă v-ar obliga să mâncați ceva ce n-ați mai văzut până atunci. Dacă mereu v-ar grăbi, v-ar interzice totul și v-ar trimite să dormiți, când nu vă este somn, v-ar lua lucrurile, de care sunteți interesat. Iar dumneavoastră n-ați avea posibilitatea să ripostați.

7

cdn6.littlethings.com

Iar acum imaginați-vă câte lucruri copilul mic nu știe să le facă. El nu este capabil să-și impună mâinile să taie corect hârtia, el se împiedică, când fuge pe peluză, varsă laptele, pe care dorește atât de mult să-l bea (iar dumneavoastră vă mai și supărați pe el din această cauză).

8

cdn9.littlethings.com

Mai există și bariera de limbaj. Imaginați-vă că vă aflați mereu într-o comunitate de oameni, care nu sunt capabili să comunice eficient — oameni, pe care îi înțelegeți cu dificultate și care nu întotdeauna vă înțeleg pe dumneavoastră. Le repetați insistent același lucru, iar ei refuză să vă înțeleagă cu aceeași insistență. Chiar mai rău, ei se supără pe dumneavoastră, pentru că nu vă înțeleg.

Nu toți pot să facă față unor astfel de situații.

9

cdn9.littlethings.com

Însă cel mai uimitor este că ei vă întâmpină zilnic cu zâmbetul pe buze, cu entuziasm și cu emoție. Și continuă să învețe, să se străduiască, cad și iarăși se ridică.

10

cdn7.littlethings.com

Ei ne iartă greșelile și accesele neîntemeiate de furie. Ei răspund cu răbdare la nerăbdarea noastră (măcar câteodată), ei râd, trăiesc și ne iubesc cu o energie inepuizabilă.

De aceea, când vi se pare că ei ne testează răbdarea, haideți să ne amintim că noi procedăm la fel cu ei.”

11

cdn8.littlethings.com

.

Autor text: Perfect Media