Articole Populare

Această femeie a salvat mai mult de 6.000 de nou-născuți, fără a avea la dispoziție echipamentul necesar!

Astăzi foarte mulți români sunt dezamăgiți de calitatea medicinei din țară. Și pe bună dreptate. Această dezamăgire trece chiar în dispreț la cei care au avut ocazia să încerce serviciile medicale din Occident. Însă în loc să ne plângem fără sens (până nu facem NOI ceva concret, plânsul e inutil), pentru început mai bine am conștientiza că sunt țări în care medicina este și mai precară.

Însă în aceste condiții aproape imposibile de muncă muncesc oameni cu dăruire și profesionalism. Un astfel de exemplu este Dr. Mulualem din Etiopia, o doamnă care cu mult entuziasm salvează viețile nou-născuților. Cu toate acestea, ea nu are utilajele aparatele necesare și nici nu ia nici un ban pentru serviciile sale. Exact! Există și astfel de oameni.

Istoria acestei femei (numele ei complet e Mulualem Gessesse Tesema) este plină de greutăți. Ea s-a născut în Etipia și cunoaștea toate suferințele acestei țări, inclusiv foametea și conflictele permanente. La vârsta de 14 ani ea și-a pierdut tatăl. Pentru că tatăl ei a fost militar, ea a abținut șansa de a merge le studii de medicină în Cuba. Mulualem a acceptat oferta și a plecat în acea țară îndepărtată. Acolo totul pentru ea era străin: oamenii, limba, cultura și chiar bucătăria… Însă Mulualem a putut învinge toate greutățile, dedicându-și tot timpul studiului.

Drept rezultat al studiului său, Mulualem e devenit pediatru-neonatolog și s-a întors în Etiopia. Medicina în țară era la pământ iar ea nu era luată de nimeni în serios. Toți erau sceptici față de meseria ei, pentru că în Etipia salvarea vieții unui nou-născut nu era o prioritate. Însă eroina noastră nu s-a dat bătută și cu dăruire dublă își îndeplinea munca.

La început, în spitalul în care lucra, nu erau nici un fel de aparate pentru salvarea micuților. Atunci Mulualem a începută să facă ea singură aceste aparate. Odată un copil risca să se sufoce din cauza problemelor de respirație, însă Mulualem repede a reușit să facă un aparat de ventilare artificială a plămânilor, folosindu-se de o butelie de oxigen și un vas cu apă care aveau o cu totul altă destinație!

Odată ea a făcut cu propriile mâini chiar și un incubator pentru copiii născuți înainte devreme!

În prezent, Dr. Mulualem lucrează în clinica de stat ”Ekatit 12” din Addis-Abeba și are un salariu modest. Însă ea nici într-un caz nu dorește să-și lase munca. Uneori, când este nevoie, ea lucrează și în afara graficului, absolut gratis. În afară de aceasta, ea mai plătește și câteva femei pentru ca acestea să aibă grijă ca în camerele în care stau copiii totul să fie mereu steril.

În 20 de ani de muncă Dr. Mulualem a reușit să salveze mai mult de 6.000 de nou-născuți. Datorită ei, numărul de decese în rândul copiilor în spital s-a micșorat cu 50%! Fiind întrebată despre copiii ei proprii, ea mereu răspunde că are 2 ai ei și încă câteva mii, tot ai ei.

Exemplul acestei femei poate inspira o lume întreagă. Datorită unor astfel de oameni lumea noastră e mai bună.

Nu uita să povestești prietenilor tăi despre această femeie minunată.

 

Autor text: Perfect Media