8 adevăruri despre orașul Pompei. La școală acestea nu ni s-au predat…

Toată lumea a auzit de tragedia care a avut în orașul antic Pompei acum două milenii în urmă. La școală ni s-a spus câte ceva, dar prea puțin pentru o cunoaștere autentică. Astăzi am hotărât să îndreptăm această greșeală.

Oraș de proveniență grecească

Tradițional, Pompei-ul este considerat oraș roman. Însă cele mai vechi rămășițe indică o origine dorică din sec. VI î.Hr. Orașul a devenit roman mult mai târziu.

Graffiti și desene

Pereții orașului sunt pictați și scriși. De exemplu, pe un perete putem citi: Trupa de gladiatori a lui Aul Suetius Sertus se va lupta pe arena din Pompei pe data de 31 mai. Promitem distracție maximă și protecție de soare.

Mărturiile

Pliniu cel Tânăr, unchiul căruia, Pliniu cel Bătrân a murit în urma erupției, se afla în orașul Mizenum și privea de la distanță ce se întâmpla în Pompei. De la el avem informația că pe 24 august anul 79, deasupra orașului s-a format un nor de o formă ciudată. De asemenea, el ne comunică că în decursul nopții a simțit câteva cutremure de pământ, iar în ziua următoarea a părăsit casa în care se afla, pentru că îi era frică că aceasta nu va rezista cutremurelor.

Puterea erupției

Un calcul precis al puterii erupției acum este imposibil, însă unii oamenii de știință consideră că erupția Vezuviului a fost de 500 ori mai puternică decât explozia bombei atomice în Hiroshima.

Numărul victimelor

Numărul aproximativ al victimelor e de 2500 de oameni. Nu se cunoaște cu exactitate câți oameni locuiau atunci în Pompei, de aceea nu este clar câți oameni s-au putut salva.

Urmările distrugerii

Erupția a început cu degajarea cenușii. Orașul a fost acoperit cu un strat de 2.8 metri de cenușă. La ora 7:30 dimineața pe 24 august anul 79, a avut loc prima erupție. Magma a ajuns în oraș și a început să distrugă toate construcțiile. În scurt timp a avut loc o nouă erupție. Un val încins compus din gaz, cenușă și pietre a pornit din vârful vulcanului și a nimicit în calea sa absolut tot ce era viu.

O descoperire întâmplătoare

În anul 1594 în timp ce se săpa un șanț, au fost descoperite table cu diferite inscripții, inclusiv cu numele orașului. Însă atunci s-a crezut că a fost descoperită casa de vară a lui Pliniu cel Bătrân.

Statuile din ghips

În anul 1863 arheologul italian Giuseppe Fiorelli săpa în zona orașului. El a observat în cenușă multe goluri, care aveau formă umană. Atunci el și-a dat seama că aceste goluri au fost lăsate de trupurile descompuse ale locuitorilor decedați. El a hotărât să umple golurile cu ghips, iar în rezultat s-au primit statui.

Dacă ți-a plăcut acest articol, atunci nu uita să-l trimiți și prietenilor.

 

Autor text: Perfect Media

Add Comment